Idrettsstjerner med «suksess» på lerretet

Det er mange filmproduksjoner som har hatt idrettsutøvere på rollelistene. Noen brukes mest som blikkfang og publikumsmagnet, mens andre har faktiske skuespillertalenter.

Noen vil hevde at fotballspillere bør ha et naturlig talent for å drive med skuespill, all den tid mange av dagens stjerner kan få mindre berøringer på hoftekammen til å se ut som blodige overfall. Dem som driver med tipping vet godt at én som blir beskyldt for å «filme» er verdens kanskje beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo. Juventus-spilleren får ofte kritikk for å bruke for mye tid rullende på gresset.

Om Ronaldo, som både driver veldedighet og sitt eget klesmerke, filmer overdrevent mye skal vi ha usagt. Vi har heller ikke noe grunnlag for å si om han kan være en god skuespiller. Han har riktignok laget flere reklamefilmer, men her er både krav og mål helt annerledes enn i en «alminnelig» filmproduksjon. Det vi imidlertid kan gjøre er å se på noen idrettsutøvere som HAR hatt suksess på skjerm eller lerret.

John Carew

Den tidligere landslagsspissen er nok den norske idrettsstjernen som har hatt størst film-suksess. Nå er riktignok ikke Carews største skuespillersuksess en film, men i dramaserien «Heimebane» viser 40-åringen likevel frem skuespillertalentet sitt. Her spiller han den blaserte og selvgode fotballspilleren, Michael Ellingsen, på fremragende vis.

Sammen med Ane Dahl Torp har Carew fått mange roser for sin prestasjon i NRK-serien.

John Carew nådde å spille 91 landskamper for Norge.

Vinnie Jones

Jones var en vaskeekte fotballbølle da han løp rundt og «terroriserte» engelske fotballbaner på 1990-tallet. Egil «Drillo» Olsen var manager for Vinnie Jones da han ledet Wimbledon, og den tidligere landslagssjefen har vel uttalt at det ikke kun var på banen Jones var en fryktet herremann.

Etter fotballkarrieren beveget også Vinnie Jones seg over til filmbransjen, og aller størst suksess har han hatt i «Lock, Stock and Two Smoking Barrels», «Snatch» og «Mean Machine». Også i disse filmen var Jones en forholdsvis hard nøtt, så det er ikke umulig at rollene falt ham helt naturlig.

Michael Jordan

I løpet av våren har det vært enormt fokus på Michael Jordans nye dokumentar, «The Last Dance». Dokumentaren toucher også så vidt innom Jordans flørt med Hollywood og filmbransjen.

I «Space Jam» fra 1996 spiller Michael Jordan hovedrollen som (naturligvis) seg selv, men han har godt selskap av flere animerte stjerner som Snurre Sprett og Daffy Duck.

Warner Bros.-produksjonen fikk blandede mottakelser, men ble likevel en enorm publikumssuksess, nok litt på grunn av at Jordan stod på rollelisten.

Mike Tyson

Den hardtslående bokseren har dukket opp i flere filmer, men det norske publikummet husker ham sikkert best fra rollen i «Hangover».

Her bryter blant annet Phil, Stu og Alan (Bradley Cooper, Ed Helms og Zach Galifianakis) seg inn på Tysons eiendom for å stjele tigeren hans.

Hvor god skuespiller Tyson er/var strides imidlertid de lærde om.

LeBron James

En annen stor basketballspiller, LeBron James, har også prøvd seg som skuespiller – og det med suksess. Los Angeles Lakers-spilleren spilte blant annet seg selv i filmen «Trainwreck». Her stod også blant annet Amy Schumer og Bill Harder på rollelistene.

LeBron James har også vært vært for det ikke ukjente amerikanske talkshowet, «Saturday Night Live».